Iyengar-jóga

Az Iyengar-jóga nevét arról a 2018-ban száz éve született Bellur Krishnamacharya Sundararaja Iyengarról kapta, akitől a modern jóga egyik fontos és kiemelkedő irányzata ered. Jóllehet a mester határozottan ellenezte, hogy róla nevezzék el a követői azt a jógát, amit oktatott, mára már ismert és elfogadott márkajelzéssé vált az Iyengar-jóga. BKS Iyengar ugyanis a jóga 2500 éves hagyományával összhangban azt gondolta, hogy csak egy jóga van, jóllehet azon belül többféle megközelítési módszer létezik, s mindegyik jogosult, amíg képes visszavezetni magát a hagyományhoz.

Az Iyengar-jóga lényege az egyvonalúság. E kifejezésnek több jelentése is van. Ha testi szinten nézzük, akkor azt jelenti, hogy az izmokat tudatosan és helyesen használjuk. Ennek segítségével a csontokat az ízületi árokban egészségesen tartjuk a gyakorlatok során, ami hozzájárul ahhoz, hogy a gerinc kinyúljon és természetes függőleges helyzetét visszanyerje. A fizikai testben kialakított egyvonalúság a belső szerveknek teret ad, valamint a vérkeringést javítja, így hozzásegíti azokat egészséges működésükhöz. Az egészséges test megalapozza a kiegyensúlyozott idegrendszert, ami hozzájárul a tiszta és józan gondolkodáshoz. Az Iyengar-jóga módszere tehát nagyban javítja az életminőséget.

Ahhoz persze, hogy ezt az eredményt elérjük, két dologra van szükség. Az egyik a rendszeres gyakorlás, ami egyénre szabott, s mindenki a maga lehetőségeihez mérten végzi. A másik a vágyak csökkentése, ami a jóga korszerű válasza a modern kor emberének legnagyobb problémájára, a mértéktelen fogyasztásra.

A gyakorlatban:

A köztudatban az Iyengar-jóga a gyakorlás során használt eszközökről a legismertebb. Ennek egyik szerepe az, hogy mindenki megközelíthesse egy adott ászana klasszikus kivitelezési módját. Másik szerepe, hogy az egészséges gyakorlót mélyebb reflexió felé vezesse el. Az Iyengar-jóga ugyanis a testet, illetve annak valamilyen ászanában való helyzetét használja meditációs tárgyként. Ezzel már ki is mondtuk, mi az Iyengar-jóga végcélja: az, hogy minden egyes személyt visszavezessen eredendő önmagába.

Ez az elmélyülő, meditatív aspektusa alakította ki az Iyengar-jóga egészségre gyakorolt jótékony hatását. Minél alaposabban figyeljük meg magunkat, annál jobban ismerjük meg működésünket és tudunk segíteni fájdalmat szenvedő embertársunknak. A jógát alkalmazó oktató természetesen nem veszi át az orvos helyét, azonban a jóga számos, és nem csak mozgásszervi betegség gyógyításához kiváló támogató módszer. Ennek mind Indiában, mind Nyugaton tudományosan ellenőrzött vizsgálatok által is igazolt eredményei vannak.

És akkor még nem beszéltünk az Iyengar-módszer szerint végzett gyakorlás számos ágáról: pihentető gyakorlás a föltöltődéshez, aktív és intelligens mozgás a gyerekek számára, a szépkorúak igényei szerint kialakított gyakorlatok, a nő sajátos fiziológiájának megfelelően fölépített órák, a légzőgyakorlatok és a jóga elméletének alapos ismerete. Egyszóval az Iyengar-jóga hiteles forrásból kiindulva lefedi a jóga mély tudásának egészét, ami a mai ember igényeit is kielégíti, problémáit megoldja, szenvedéseit enyhíti.

Ennek a hatalmas és értékes tudásnak a közvetítése természetesen csak kiváló oktatás és oktatók közvetítésével mehet végbe. Az Iyengar-jóga saját, átgondolt és szigorú minősítési rendszerrel bír, amelynek alapjait maga BKS Iyengar fektette le. Iyengar-oktató csak az lehet, aki nemzetközi vizsgabizottság előtt bizonyítja az ászanák, a légzőgyakorlatok kivitelezésében és a jógafilozófia ismeretében, valamint mindezek oktatásában való jártasságát. Ezenkívül tutorális rendszerben folytatja az oktató vizsgái után is gyakorlását, amely lehetőséget ad visszajelzésekre és biztonságosan megalapozott testi-lelki fejlődésre.