A Csung Jüan Csikung – az önfejlesztés egyik legmagasabb szintű rendszere

 

Mi is az a csikung?

csikung

A csikung egy kínai összetett szó, a csí nagyon röviden és leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy légzést, illetve egyfajta energiát jelent, a kung pedig munkát, befektetett erőfeszítést, gyakorlást.
A csikung jelentése tehát: légzőgyakorlatok, illetve munka az energiával.

Kicsit bővebben a külső környezetünk energiáival és a mi saját belső energiánkkal. (Magasabb szinten pedig lehetőségünk nyílik más élőlények energiájával is dolgozni.) Valójában az egész ősi kínai kultúra e köré a csí koncepció köré épült fel, ami egyfajta mindent átható erő, illetve információs hordozóképességgel is rendelkező esszencia. Az ősi kínai tanítás megkülönböztet Égi, Földi és Emberi csít. Illetve az emberen belül is három különböző típust: köd energiát, fény energiát és transzcendentális energiát. A magasabb szintű irányzatok dolgoznak mind a három belsőenergia típussal, míg az egyszerűbbek csak a köddel, illetve némelyik a köddel és a fénnyel is.
Ugyanis a csikungnak, ahogyan a jógának is, rengeteg különféle irányzata van, melyek különböző módszerekkel, megközelítéssel és célokkal különféle gyakorlási úton haladnak.
Egyes irányzatokban a test szöveteinek nyújtása és átmozgatása, a lazítás és a keringés javítása a legfőbb eszköz, amit használnak. Máshol az elme összpontosítása, a koncentráció és a vizualizáció játszák a főszerepet. Szinte minden irányzatban fontos szerepet játszik a légzés megfigyelése és/vagy szabályozása.

A Középpont Jógában az órákon több különböző irányzat elemeit és gyakorlatait egyaránt használjuk arra, hogy könnyedén átmozgassuk a testünket, ellazítsuk az izmainkat, kiterjesszük a testtudatosságunkat és megtanuljunk egyre mélyebb szinten kapcsolódni saját magunkhoz. A gyakorlatok hatására mind a pszichikai, mind a szöveti feszültség elkezd oldódni a résztvevőkben a könnyed mozgás és az egyre erősödő energiaáramlás következtében. Az órákon a résztvevők határainak, felkészültségének és aktuális szükségleteinek figyelembevételével alkalmazzuk a megfelelő gyakorlatokat. A gyakorlás során az első lépés a fizikai egészségünk helyreállítása, mert anélkül nincs továbblépés. Ezt követi az érzelmi gyógyulás, majd a lelki és szellemi felemelkedés, illetve a gyakorlók rejtett képességeinek kibontakoztatása.

A részvétel keretei: lehetőség van hetente 120 perces órákon illetve egyes hétvégénként több napos intenzív tanfolyamokon  vagy egy napos workshop-okon részt venni.

A Heti rendszeres 2 órás gyakorlások: szerdánként 10:45-12:45
Részvételi díj: 3000 Ft/alkalom

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

A gyakorlásokat vezeti: Szabadkai Dániel Antal, nemzetközi Csung Jüan Csikung tanár
Bejelentkezés: daniel.szabadkai@gmail.com vagy +36 20 390 8018