Egy betegség – Több szemszög

Előadássorozat orvosokkal, terapeutákkal, jóga oktatókkal

 

Egy betegség – több szemszög

Minden előadás alkalmával egy betegséget helyezünk a Középpontba, melyre különböző nézőpontokból tekintünk. A találkozásokon több orvos, terapeuta és jóga oktató vesz részt azzal a céllal, hogy felfedezzük a hasonlóságot fizikai testünk és egyéb láthatatlan szintünk működése között, akár a sejtek szintjéig is elmélyülve benne.

Fontosnak érezzük egy párhuzamos szemléletmód átadását, mely egészében tudja látni az embert, nem szétválasztva annak különböző állapotait. Ez a fajta hozzáállás a gyógyulás és a gyógyítás folyamatában egyaránt lényeges.

„Nincs rossz, csak a fel nem ismert feladat.” (Az angyal válaszol c. könyvből)

Megközelítésünkben fontos szempont, hogy a betegségekre ne elűzendő rosszként tekintsünk, hanem az önmagunkkal való kapcsolat kommunikációs eszközeként.

Meghívunk tehát titeket gondolatébresztő előadásainkra, hogy együtt bővítsük tudásunkat és tágítsuk világképünket.

Az előadássorozat témái és időpontjai:

 1. A tüdő harmonikus állapota; az Asthma bronchiale – február 9. szombat
 2. Az egészséges bélműködés; a Gyulladásos bélbetegségek – március 23. 15:00-18:00 (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa)
 3. Szénhidrát anyagcsere; a Cukorbetegség – május 4. szombat 15:00-18:00
 4. június 15. 15:00-18:00
  Pánikbetegség, szorongás
  Az előadást tartják:
  Dr. Mallász Andrea
  Dr. Kiss Katalin
  Dr. Elsik Anikó
  Varga Kata – jóga oktató
  A mai világban a teljesítménykényszer az ember alapvető tulajdonságává vált. Míg korábban a szorongást valós egzisztenciális félelmek tartották fent, napjainkban a jólét is lehet ennek forrása.  Mi lehet ez a rejtélyes tünet? Mi lehet a gyökere annak, ami függetlenül a körülményeinktől súlyosan rátelepedhet az életünkre és jelentősen ronthatja életminőségünket? Ezúttal dr. Kiss Katalin (háziorvos) ismerteti a szorongás és a pánikbetegség orvosi jellegzetességeit, míg dr. Mallász Andrea (háziorvos) a probléma talán kevésbé ismert megközelítését tárja fel. Zárásként Varga Kata Iyengar jógaoktató vezetésével elsajátíthatunk néhány technikát a szorongásos tünetek oldására.
  Várunk mindenkit szeretettel!
 5. A szív élettana; a Szívinfarktus – augusztus 24. 15:00-18:00
 6. Az egészséges gyomor; Savproblémák és a Reflux – október 5. 15:00-18:00
 7. Sejtjeink működése; a Daganatos megbetegedések – november 16. 15:00-18:00

Belépési díj: 3000 FT/ alkalom

Bejelentkezés szükséges: elsikaniko@gmail.com, vagy 06 30 224 7275

 

 

Mi történt az előző alkalommal?

Előző előadásunkban az életet alapjaiban jellemző anyagcsere folyamatokról, a szervezet belső harmóniájáról esett szó, majd ennek felborulásáról, a cukorbetegségről hallhattunk összefoglalót. Ahogy a tápanyagok táplálják a testet, úgy táplál minket minden megélt pillanatunk, csak ki kell tudunk kerülni a rohanó világ mókuskerekéből és meghallanunk belső igényeink suttogó hangját. Megpróbáltuk megmutatni, hogyan mutatja meg a testünk cukorbetegségben a belső harmóniából való kidőlést, és hogyan mutat példát arra, hogy hogyan keressük meg ismét ezt az egyensúlyt.
Az előadást ismét kérdezz – felelek beszélgetés követte, ahol a résztvevők választ kaphattak a témával kapcsolatban felmerült és eddig megválaszolatlan kérdéseikre.
Ezután Szoyka Enikő osztotta meg velünk saját példáját, hogyan talált rá néhány évvel ezelőtt egy váratlan anyagcsere betegségen keresztül a jógára, és hogyan járul hozzá saját belső harmóniájához ez az új életforma.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, reméljük gondolatébresztő volt az előadás és senki sem távozott üres tarsollyal.