Iyengar-jóga

Az Iyengar-jóga nevét arról a 2018-ban száz éve született Bellur Krishnamacharya Sundararaja Iyengarról kapta, akitől a modern jóga egyik fontos és kiemelkedő irányzata ered. Jóllehet a mester határozottan ellenezte, hogy róla nevezzék el a követői azt a jógát, amit oktatott, mára már ismert és elfogadott márkajelzéssé vált az Iyengar-jóga. BKS Iyengar ugyanis a jóga 2500 éves hagyományával összhangban azt gondolta, hogy csak egy jóga van, jóllehet azon belül többféle megközelítési módszer létezik, s mindegyik jogosult, amíg képes visszavezetni magát a hagyományhoz.

Drimál István - iyengar-jóga oktató

Az Iyengar-jóga lényege az egyvonalúság.

E kifejezésnek több jelentése is van. Ha testi szinten nézzük, akkor azt jelenti, hogy az izmokat tudatosan és helyesen használjuk. Ennek segítségével a csontokat az ízületi árokban egészségesen tartjuk a gyakorlatok során, ami hozzájárul ahhoz, hogy a gerinc kinyúljon és természetes függőleges helyzetét visszanyerje. A fizikai testben kialakított egyvonalúság a belső szerveknek teret ad, valamint a vérkeringést javítja, így hozzásegíti azokat egészséges működésükhöz. Az egészséges test megalapozza a kiegyensúlyozott idegrendszert, ami hozzájárul a tiszta és józan gondolkodáshoz. Az Iyengar-jóga módszere tehát nagyban javítja az életminőséget.

A gyakorlatban

Ahhoz persze, hogy ezt az eredményt elérjük, két dologra van szükség. Az egyik a rendszeres gyakorlás, ami egyénre szabott, s mindenki a maga lehetőségeihez mérten végzi. A másik a vágyak csökkentése, ami a jóga korszerű válasza a modern kor emberének legnagyobb problémájára, a mértéktelen fogyasztásra.

A köztudatban az Iyengar-jóga a gyakorlás során használt eszközökről a legismertebb. Ennek egyik szerepe az, hogy mindenki megközelíthesse egy adott ászana klasszikus kivitelezési módját. Másik szerepe, hogy az egészséges gyakorlót mélyebb reflexió felé vezesse el. Az Iyengar-jóga ugyanis a testet, illetve annak valamilyen ászanában való helyzetét használja meditációs tárgyként. Ezzel már ki is mondtuk, mi az Iyengar-jóga végcélja: az, hogy minden egyes személyt visszavezessen eredendő önmagába.

Ez az elmélyülő, meditatív aspektusa alakította ki az Iyengar-jóga egészségre gyakorolt jótékony hatását, hiszen minél alaposabban figyeljük meg magunkat, annál jobban ismerjük meg működésünket és tudunk segíteni fájdalmat szenvedő embertársunknak. A jógát alkalmazó oktató természetesen nem veszi át az orvos helyét, azonban a jóga számos, és nem csak mozgásszervi betegség gyógyításához kiváló támogató módszer. Ennek mind Indiában, mind Nyugaton tudományosan ellenőrzött vizsgálatok által is igazolt eredményei vannak.

Módszerek

Beszéljünk egy kicsit az Iyengar-módszer szerint végzett gyakorlás számos ágáról: pihentető gyakorlás a föltöltődéshez, aktív és intelligens mozgás a gyerekek számára, a szépkorúak igényei szerint kialakított gyakorlatok, a nő sajátos fiziológiájának megfelelően fölépített órák, a légzőgyakorlatok és a jóga elméletének alapos ismerete. Egyszóval az Iyengar-jóga hiteles forrásból kiindulva lefedi a jóga mély tudásának egészét, ami a mai ember igényeit is kielégíti, problémáit megoldja, szenvedéseit enyhíti.

Végszó

Ennek a hatalmas és értékes tudásnak a közvetítése természetesen csak kiváló oktatás és oktatók közvetítésével mehet végbe. Az Iyengar-jóga saját, átgondolt és szigorú minősítési rendszerrel bír, amelynek alapjait maga BKS Iyengar fektette le. Iyengar-oktató csak az lehet, aki nemzetközi vizsgabizottság előtt bizonyítja az ászanák, a légzőgyakorlatok kivitelezésében és a jógafilozófia ismeretében, valamint mindezek oktatásában való jártasságát. Ezenkívül tutorális rendszerben folytatja az oktató vizsgái után is gyakorlását, amely lehetőséget ad visszajelzésekre és biztonságosan megalapozott testi-lelki fejlődésre.