Yang stílusú, öreg lépéses Taiji quan

A taiji quan titka abban áll, hogy meglepően átfogó és teljes rendszer. Egyrészt harcművészeti technikákat tartalmaz, másrészt meditatív művészet, az egészséget és az önfegyelmet fejlesztő önművelő rendszer, egyedül és ellenféllel is végezhető, világi és taoista, mitikus, filozófiai és történeti dimenziói is vannak. Nem pusztán lassú mozdulatok végzését tartalmazza, hanem gyakorlatok és módszerek átfogó gyűjteménye. Kifogástalan képességű harcművészek alkotta irányzat, amelyet nem a taoizmus szült, de az önmaga szerves részévé tette.

Iyengar jóga

Az Iyengar-jóga nevét arról a 2018-ban száz éve született Bellur Krishnamacharya Sundararaja Iyengarról kapta, akitől a modern jóga egyik fontos és kiemelkedő irányzata ered. Jóllehet a mester határozottan ellenezte, hogy róla nevezzék el a követői azt a jógát, amit oktatott, mára már ismert és elfogadott márkajelzéssé vált az Iyengar-jóga. BKS Iyengar ugyanis a jóga 2500 éves hagyományával összhangban azt gondolta, hogy csak egy jóga van, jóllehet azon belül többféle megközelítési módszer létezik, s mindegyik jogosult, amíg képes visszavezetni magát a hagyományhoz.

B. K. S. Iyengar: Hatha jóga és rádzsa jóga

Hálás vagyok a Bharatiya Vidya Bhavannak és tanítványaimnak, akik megteremtették annak lehetőségét, hogy itt állhassak előttetek; különleges alkalom ez számomra, hogy olyan embereket is megszólíthassak, akikkel még nem találkoztam.

Szeretnék pár szót szólni tanítványaim bemutatója előtt, hogy képet alkothassatok erről az ősi művészetről. Patandzsali Úrhoz, a Jóga szútrák szerzőjéhez és Szvátmárámához, a Hathajóga pradípiká szerzőjéhez fohászkodom, aki megmutatta a jóga útját az emberiségnek.

B. K. S. Iyengar: A hatha jóga puszta testművelés?

Mostanában sok félreértés születik rengeteg ember tudatában azzal kapcsolatban, hogy a hatha jóga a jóga pusztán testi formája lenne, míg a rádzsa jóga főként szóban forgó tárgyunk szellemi formája. Ez egy olyan szerencsétlen hierarchiát teremtett, ami nem szolgálja a jóga ügyét.

Hatha jóga és rádzsa jóga

A ha a pozitív, a tha a negatív áramlatot jelenti, továbbá a pránát, illetve a pradnyát. E két áramlat egyesítése dinamikus és lendületes életet hoz létre.

A ha és a tha ugyanakkor a test jobb és bal oldalát is jelenti. E két oldal egyesítése és kiegyensúlyozása a hatha jóga. Továbbá jelenti a test egyesítését a tudattal, illetve a tudatét a testtel. Mivel a hatha szó együtt az akaratot, illetve az akaraterőt jelenti, ezért a hatha jóga az „akarat tudományaként” is értelmezhető.

1112 Budapest, Nevegy köz 2. (Gazdagrét alján) | +36 30 371 5180

X