Kósa Anna

Jóga óráimon a ma is élő indiai jóga Mesterem Paramhans Swami Maheswarananda  /Swamiji/ által megalkotott “Jóga a Mindennapi Életben” rendszert /JMÉ rendszer/ oktatom.  A JMÉ rendszer teljes mértékben hű a klasszikus jóga autentikus hagyományaihoz, ugyanakkor figyelembe veszi a mai modern kor emberének életstílusát, testi, lelki problémáit is. A jógarendszer nyolc szintből áll, melyek ászanái /testgyakorlatok/ és pránajáma gyakorlatai /légzőgyakorlatok/ egymásra épülnek.  A rendszer felépítéséből következően az egyszerű gyakorlatokból kiindulva haladunk a nehezebbek felé.

Alapok

 A jóga gyakorlatok első alappillérei az ászanák. A gyakorlatok azon túl, hogy javítják fizikai egészségünket, pozitív hatással vannak az izmokra, ízületekre, a légzőszervekre, a szívműködésre. Az ászanák pszichoszomatikus gyakorlatok, melyek erősítik és kiegyensúlyozzák a teljes idegrendszert, harmonizálják a gyakorló lelkiállapotát. Segítségükkel elérhető a nyugalom, az elme békéje, valamint a belső szabadság és béke érzése.
A jóga gyakorlatok második pillére a pránájáma. A pránájáma nem más mint a légzés tudatos és szándékos irányítása, ellenőrzése. /prána=légzés/, ájám=ellenőriz, szabályoz/ Légzéskor nem csupán oxigént veszünk fel hanem pránát is. A prána kozmikus energia, a teremtő a megtartó és változtató erő, a lét és a tudat alapeleme. A prána a táplálékban is megtalálható, ezért fontos, hogy egészséges, teljes értékű vegetárius táplálékot fogyasszunk. A pránának a szervezetben való célirányos vezetésével növelhető a vitalitás, méregteleníthető a szervezet, fokozható az immunitás.

JMÉ Rendszer

A JMÉ rendszer harmadik alappillére az Önvizsgálati meditáció. A figyelem összpontosító meditációs gyakorlatok is szintekre épülnek.  Az önvizsgálati meditáció során először olyan gyakorlatokat végzünk, melyek hatására a tökéletes testi és lelki nyugalom állapotába kerülünk. A következő szinteken fejlesztjük imaginációs képességünket, majd foglalkozunk önnön tudatunk tartalmaival, tulajdonságainkkal, nézeteinkkel, gondolkodásmódunkkal. Az önvizsgálati meditáció technikái segítenek a jobb önmegismerés, az önuralom és az önmegvalósítás elérésében.
A JMÉ rendszernek szintén részei a hatha jóga kriják, melyek tisztítógyakorlatok.  Ezek a neti -orr tisztítás, nauli-hasizom forgatása,  trátaka-összpontosítás gyertyalángra, kapála bhati pránájámá-homloküreg tisztítása.

Összességében

Minden jóga óra részei tehát: ászanák, pránájámá, meditáció, óra eleji és óra végi relaxáció.
 Iskolás gyerekeknek is tartok jóga órákat a Középpontban. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekeket egész kis korban megismertessük a jóga gyakorlással. Az a tapasztalatom, hogy jelentősen fejlődik a figyelem-és koncentráció készségük, megszűnik a gerincferdülésük és az allergia, javul az egyensúlyérzékük, sokkal jobban kezelik az iskolai stresszt, elfogadóbbak, empatikusabbak a társaikkal. Amikor a gyerekek elkezdenek jógázni az az egész családra jótékony hatással van.
A Jóga a Mindennapi Életben rendszer c. könyv Mesterem több mint harminc éves munkájának eredménye, melynek magyar nyelvű kiadása kapható  a könyvesboltokban. Swamiji egyik könyvében így fogalmazza meg személyes hitvallását:
“Egyetlen célom van az életben: hogy megtanítsam az embereket önmaguk és mások megértésére, és elfogadására, hogy irányt mutassak nekik mások szenvedésének, fájdalmának átérzéséhez, és enyhítéséhez, s hogy elvezessem őket annak felismeréséig, miért jöttek a világra és mi az élet értelme.”

Magamról:

2000-ben találkoztam a jógával.
2002 óta vagyok az indiai Paramhans Swami Maheswarananda tanítványa
2007-ben kaptam jógaoktatói oklevelet.
2003-Jadan ashram India 3 hét,
2010-Haridwar, Risikesh, Kumbh Mela, India 3 hét