Jógairányzatok kezdőknek és haladóknak

 

Kezdőként, de már haladóként is rengeteg, szerteágazó jógairányzat közül válogathatsz kedvedre, akár a fizikailag erősebb irányzatokat keresed, akár a könnyedebb, pihentető és meditatív ászanákat választanád. Minden egyes stílus kissé eltér a többitől és az oktatótól függően is fellelhetőek bizonyos eltérést. Ennek fényében azt javasoljuk, hogy próbálj ki néhány stílust és tanárt mielőtt kiválasztanád a hozzád legjobban passzoló irányzatot! Legyél akár kezdő, akár haladó jógi, a következő jógairányzatok mindenképp a hasznodra válhatnak és kihívást jelenthetnek, hogy kitörj a komfortzónádból.

 

Hatha jóga

Jógairányzatok - Hatha Jóga

A Hatha jóga a legrégebbi, legautentikusabb és legemberibb jóga irányzat. Nyugaton a Hatha jóga egyszerűen utal a többi jóga stílusra, mivel a legtöbb irányzat ebből fejlődött ki és ezen alapul. Vannak azonban más jóga stílusok is, mint például a kriya, a raja és a karma jóga, amelyek elkülönülnek a fizikai alapú jóga gyakorlatoktól. A fizikai alapú jóga a legnépszerűbb és számos stílussal rendelkezik, a Hatha jóga a legjobb a kezdőknek, mivel általában ezek az órák lassabb folyásúak, mint az egyéb jóga stílusú foglalkozások. Elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretik a változatosságot, nem minden esetben élvezik a kötött gyakorlatsorokat. A Hatha jóga esélyt ad arra, hogy a teljesen kezdő jógázóból gyakorlott jógázó legyen. Elkezdhető a gyakorlás nagyon egyszerű ászanákkal, és a fejlődés ütemében haladhat a nagyobb koncentrációt, izomerőt, rugalmasságot igénylő ászanák felé.

 

Iyengar jóga

Az Iyengar jógát B.K.S Iyengar alapította és elsősorban az összhangra, valamint a részletes és pontos mozgásokra összpontosít, célja a fizikai, mentális, érzelmi valamint spirituális fejlődés. Az ászanákra alapozó gyakorlatok nagyban fejlesztik a vitalitást és koncentrálóképességet. Az órákon végzett gyakorlatokhoz különféle segédeszközöket alkalmazunk, mint például padok, téglák, párnák, kötelek vagy kövek. Az Iyengar jóga rendkívül erős testtudatot épít, hiszen a gyakorlatokban erősen figyelmet kell fordítanunk a helyes testtartásra, az izmok és a csontrendszer helyzetére és a precizitásra. Ez az irányzat a leginkább terápia jellegű, segít az önismeret és az önfegyelem elérésében és fejlesztésében. Természeténél fogva előnyös mozgásszervi panaszok esetén illetve a szenior korosztálynak.

 

Kundalini jóga

A Kundalini jóga a leginkább spirituális az összes jógafajta közül sokszor az éberség és a tudat jógájaként emlegetik ezt az irányzatot, alapjául az szolgál, hogy minden emberben lappang egy titkos, elfojtott energia (ez a kundalini), ami arra vár, hogy felemelkedjen és kiszabaduljon miközben megtisztítja a gerincünk aljától a fejünk tetejéig a csakráinkat és a tudatunkat. A mozdulatok és a légzés ritmikusak, szabályozottak, sokszor használunk vizualizációkat a gyakorlatok közben. Ez a jógairányzatok közül lendületesebb, mint a hatha jóga, mégis nagy hangsúlyt fektet a meditációra és az ellazulásra, az érzelmi és mentális problémák feloldására és a stressz levezetésére. Azoknak a jógiknak ajánljuk, akik már uralják a testüket, elméjüket és a testükben található energiákat szeretnék az irányításuk alá vonni.

 

Asthanga jóga

Az Asthanga jóga intenzív és gyors tempójú jógastílus, amennyiben lendületre és pörgésre vágysz, ez a neked való a jógairányzatok közül. Nagyon nagy hangsúlyt fektet az energiatest aktivizálására a testzárakon keresztül, a figyelem, tekintet irányítására és a légzésre. Célja, hogy legyőzd az elméd és a tested korlátait aminek segítségével véghez tudod vinni a gyakorlatokat, ehhez azonban kitartás, erő és elszántság szükséges. Méregteleníti, fiatalítja a testet, tisztítja a tüdőt, helyreállítja a hormonháztartást és rendkívül jó alakformáló mozgásforma. Elsősorban, olyan haladó jógiknak ajánljuk, akik már ismerik a hatha jóga alapvető ászanáit, valamint tempóra és dinamikára vágynak.

 

Bikram jóga

A Bikram jóga különlegessége, hogy az órák egy 37-40 fokra felfűtött teremben, magas páratartalom mellett zajlanak, emiatt kiemelten fontos, hogy legyen víz a teremben, hogy lehessen pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. A körülményeknek köszönhetően az izmok tökéletesen ellazulnak és nyújthatóak. A foglalkozások hossza többnyire 90 perc, 26 db kötött pózt és 2 légzésgyakorlatot tartalmaznak. A Bikram jóga rendkívül erősen méregtelenít, fiatalít, ellazítja és nyújtja az izomkat és erősíti az immunrendszert. Elsősorban azoknak ajánljuk akik fogyni, méregteleníteni szeretnének illetve meg akarnak szabadulni a stressz negatív testi és mentális hatásaitól.

 

Resztoratív (pihentető) jóga

Jógairányzatok - Resztoratív jóga

A resztoratív jóga célja, hogy egy hosszú nap után segítsen az ellazulásban és az elménk nyugtatásában. Ez a stílus elsősorban a test relaxációjára összpontosít, az Iyengar jógához hasonlóan sok kellék használható a gyakorlás közben. Az ászanákat pihentető módon végezzük, amik így kisimítják az idegrendszert és megfelelően elmélyült állapotba hozzák a gyakorlót. Azoknak ajánljuk, akik egy hosszú nap után szeretnék megtisztítani és felszabadítani az elméjüket.

 

Felkeltettük az érdeklődésed és kipróbálnád valamelyiket a fentebbi jógairányzatok közül? Gyere el hozzánk gazdagréti jógastúdiónkba, ahol a jógázás mellet sok más csoportos és egyéni foglalkozást próbálhatsz ki, hogy frissen tartsd az elméd és a tested egyaránt!