Somogyi Orsolya

Somogyi Orsi vagyok, Metabolic Typing by Horisan szakértő, funkcionális táplálkozási és életmód tanácsadó. Kiskorom óta hobbiként jelen volt az életemben ez a terület. Azért foglalkoztatott a téma, mert valamilyen formában a mozgás (balett, tánc, aerobic, fitnesz, jóga) mindig az életem részét képezte, így érdekelt a helyes táplálkozás is.

Sok fajta módszert kipróbáltam, de egyiket sem találtam megfelelőnek. Hiába sportoltam és követtem a különböző diétákat, több diagnosztizált betegségem is volt (IR, PCOS, pajzsmirigy alulműködés) és ennek következtében, rendszertelen és fájdalmas menstruáció, túlsúly, állandó fáradtság, bőr- és emésztési problémák.  Megtudtam, hogy gyógyszert kellene szednem, azonban nem tudtam azonosulni ezzel a ténnyel. Úgy döntöttem, hogy természetes úton szeretném visszaállítani az egyensúlyt, megtalálva az okot, ezért tovább kutattam. Sok könyvet elolvastam a témával kapcsolatban, rengeteg előadáson és tanfolyamon vettem részt.

2011-ben találtam rá egy olyan módszerre, ami a szervezet anyagcsere beállítottságát (Metabolic Typing by Horisan) felmérve mondja meg, teljesen személyre szabva, mi az javasolt táplálkozási irány. Ez a módszer átütő eredményt hozott az életemben, amint elkezdtem alkalmazni a mozgás mellett. Megszűnt minden egészségügyi problémám, stabilizálódott a vitalitásom és a súlyom. 2012-ben elvégeztem a módszerhez tartozó táplálkozási szaktanácsadó tanfolyamot és eldöntöttem, hogy hivatásszerűen szeretném tovább folytatni ezt a hobbimat. Azóta tovább képeztem magam egészségügy, természetgyógyászat és funkcionális táplálkozási ismeretek területen, így segítve a hozzám fordulókat egy átfogóbb és mélyebb tudással, a táplálkozás, az életmód és a természetes gyógymódok területén.

Anyagcsere tanácsadás

A módszer bemutatása:

A vizsgálat lényege, hogy felmérjük a szervezet táplálkozási igényeit és ezzel optimalizáljuk az egyensúlyt, mind hormonális, idegrendszeri és égetőrendszeri (energiahasznosulás) oldalról. Ezenfelül még fontos szerepet játszik az emésztés, amit a bélrendszeri állapot és a vércsoport szerinti hajlamosító tényezők szempontjábót vizsgálunk, mi az, ami jelenleg nem megfelelően emésztődik.

Ha ezek a területek ideálisan működnek, megfelelő lesz a sejtek anyagcseréje. Ugyanis ezek a területek mind-mind befolyásolják a szervezet tápanyag felhasználását, azaz a metabolizmust. Ha sejten belül nem megfelelő a működés, az kihat az egészségi állapotunkra, az energiánkra, testsúlyunkra.

Minden embernek mástól működik jól az anyagcseréje, adott állapotától függően. Van, akinek a fehérje- és zsírdús étrend az ideális, míg másnak az összetett szénhidrátokban gazdag vagy épp a vegyes étrend. Ezeket az irányokat mindig a jelen állapotban lévő  egyéni sajátosságok határozzák meg. Ide tartozik az idegrendszer, az égetőrendszer, a hormonrendszer és az emésztés. Ha ezek a területek nincsenek egyensúlyban, egyénileg határozzuk meg, milyen arányban érdemes fogyasztani fehérjét, zsírt és szénhidrátot és ezeket miből érdemes bevinnünk, hogy visszaálljon az egyensúly. Ugyanis a markro tápanyagok bevitelével hatni tudunk ezekre a területekre és emelett nagyon fontos szerepet játszik még az életmódunk.

Hormonális oldalról fontos tudnunk, hogy a hasnyálmirigyen kívül a többi mirigyre is hatnak különböző élelmiszer csoportok. Ha sokáig ingerlünk egy mirigyet ezekkel az élelmiszerekkel és/vagy életmóddal, elfáradhat és nem lesz megfelelő a hormontermelés (pl. IR, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, mellékvese fáradtság). Érdemes tudnunk melyik mirigy/mirigyek az/azok, amire/amelyekre külön figyeljünk a táplálkozás kapcsán, mert ha lassul a működése, az komoly súlyproblémákhoz vezethet. Első fázisban mikor még túlműködés van, nem lesz súlyproblémánk (vagy csak egy adott területen, pl. hasüregi zsír), azonban a mirigy elfáradhat és alulműködésbe válthat át. Ilyenkor hirtelen 5-20 kg súlytöbblet is jelentkezhet.  A hormonális beállítottság meghatározza a testalkatunkat és azt, hogy hova hízunk, ezért is hasznos, ha tudjuk miből ne igyunk vagy együnk sokat, ha szeretnénk elkerülni a kritikus területekre való hízást (törzs, felkarok, has, csípő, bricsesz, fenék).

Miután megkaptuk a hormonális beállítottságunkat is, összeáll a végleges élelmiszerlista és minden instrukció a megfelelő táplálkozásunkhoz, életmódunkhoz. Miket érdemes (t)ennünk, miket ritkán és mi az, amit lehetőség szerint kerüljük. Illetve modellezzük, hogy nézzen ki arányokban egy étel és ez hányszor legyen így a nap folyamán.

A felmérés folyamata:

A vizsgálatot egy orvostechikai eszközzel végezzük (EVA 3000), ami egy német orvos-természetgyógyász (Dr. Klaus Holzrichter) találmánya. A gépben úgynevezett tesztanyagok (ampullában lévő folyadékok) vannak beépítve, amit mikroáram segítségével elektromos impulzussá alakít a műszer és egy csuklópánt segítségével bejuttatjuk ezeket az információkat a szervezetbe. A központi idegrendszeren keresztül a test válaszol ezekre a „kérdésekre” egy izomtónus változással. Ezt úgy érzékelhetjük, hogy karhossz-tesztet alkalmazunk. Ez annyit jelent, hogy a tanácsadó ülő pozícióban kihúzza a vendég két kezét előre és megvizsgálja, hol mutat eltérést a két kar hosszúsága a különböző impulzusok hatására. A vállizom ernyedésének köszönhetően, mind két kar elernyed, ilyenkor jelez stresszt a szervezet. Minden, ami stresszt okoz a szervezetben, az gyengít minket, ilyenkor ernyed az izom. A stressz a “nem” válasz. Ha nincs stressz, az izom tart, ilyenkor ez egyik kar tónusában feszesebb és ennek következtében rövidebbnek látszik.  Ez jelenti az “igen” választ. Ennek alapja a kineziológia, ami ma már egy meghatározó alternatív módszer a természetgyógyászaton belül.

Egy felmérés 1,5-2 órát vesz igénybe, teljesen fájdalommentes és azonnali eredményt ad.

Elérhetőségek és bejelentkezés